De mechanismen van beleggen en hun reacties op economische gebeurtenissen zijn al heel oud en in de tijd bezien eigenlijk ook…steeds onveranderd. Ze worden namelijk elke keer weer herhaald.

Joseph de la Vega was een beurshandelaar in de Gouden Eeuw en hij schreef in het jaar 1688 Confusion de Confusiones (“de verwarring van de verwarring”). In dit boek beschreef hij hoe beleggers emotioneel lijden:

“ hij die aandelen koopt en ze ziet dalen is razend omdat hij gekocht heeft
hij die aandelen koopt en ze ziet stijgen is razend omdat hij niet meer gekocht heeft
hij die koopt en ze met winst verkoopt is razend als de aandelen daarna  doorstijgen
hij die niet koopt is razend wanneer de koers omhoog gaat en wie niet verkoopt is razend wanneer de koers daalt”

Uit zijn schrijven zijn een viertal (basis)regels te halen die anno 2016 nog steeds van toepassing zijn en ook van alle tijden zullen zijn:

  • Adviseer nooit aan iedereen om (bepaalde) aandelen te kopen of te verkopen: stem het af op de persoon en ga uit van een specifiek plan
  • Accepteer winst mààr ook verlies: soms kan het nodig zijn om verlies te nemen op een bepaalde belegging omdat de koers verder kan blijven dalen of omdat het op basis van weloverwogen argumenten nodig blijkt te zijn uit die belegging te stappen (en dus niet: “ik stap wel uit maar pas als ik weer boven de aanschafprijs ben…”)
  • Van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden. De winnaars van vandaag zijn bekend, de winnaars van morgen kennen we nog niet: word niet te hebzuchtig maar blijf realistisch en blijf bij je plan.
  • geld en tijd zijn nodig: beleg met vrij vermogen en niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt voor bijvoorbeeld een zakelijke investering of een aankoop van een huis of een auto.……. én laat de tijd voor je werken (handel niet op basis van emotie).

Doe er je voordeel mee!

marcel-didden-koffie