Beleggen begint “natuurlijk” met het vaststellen van je beleggingsdoel. Vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Waarom beleg je?
  • Met welk plan beleg je?
  • Wat is je risicohouding?
  • Welk rendement streef je na?

Ben je eenmaal aan het beleggen, dan is het wel verstandig om regelmatig (dus niet dagelijks of wekelijks) een check-up van je beleggingsportefeuille te doen. Net zoals het periodieke onderhoud van je auto of je verwarmingsketel. Hieronder tref je enkele tips en handvatten.

Asset allocatie
Is je asset allocatie nog steeds op orde? Past deze nog steeds bij je plan? Met andere woorden; hoeveel heb je belegd in aandelen, obligaties, hoeveel staat er liquide en wat is je onroerend goed positie? Als er te grote afwijkingen zijn (5 tot 10 procentpunt) pas dan de samenstelling aan.

Spreiding
Nadat je de asset allocatie van je portefeuille hebt beoordeeld kun je gaan kijken naar de spreiding per klasse. Beleg je bijvoorbeeld niet teveel in één specifieke onderneming?

Vervolgens neem je individuele posities onder de loep. Hoe doen ze het qua rendement? Wat zijn de verwachtingen? Als je naar het rendement kijkt meet dan wel over een langere periode: 3-5 jaar. Het is natuurlijk goed om het year-to-date rendement te volgen maar bij de beoordeling van je rendement is het zaak om echt over een langere periode te meten. Vergelijk dan ook met de relevante benchmark of het gemiddelde van de categorie.

Hulp nodig?
Ben je niet helemaal zeker of wil je graag advies op dit gebied? We kijken graag samen met jou naar eventuele aanpassingen en een mogelijk herstelplan! We nodigen je graag uit om contact op te nemen. T: +31 (0)6 37 64 51 67