Neem je beleggingsdoel(en) onder de loep

Na het geweldige beursjaar 2019 met behaalde rendementen in offensieve portefeuilles van meer dan 30% is het zaak om je beleggingsdoel weer eens goed tegen het licht te houden.

Vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Weet je nog waarom je belegd?
  • Beleg je nog steeds volgens plan?
  • Is je risicohouding aan een update toe?
  • Welk rendement heb je behaald in 2019 en is dat marktconform?

Ook al ben je al langer aan het beleggen, dan is het toch verstandig om regelmatig een check-up van je beleggingsportefeuille te doen. Net zoals het periodieke onderhoud van bijvoorbeeld je auto. Hieronder tref je enkele tips en handvatten.

Tips voor een up-to date beleggingsportefeuille

Asset allocatie

Is je asset allocatie nog steeds op orde? Past deze nog steeds bij je plan? Met andere woorden; hoeveel heb je belegd in aandelen, obligaties, hoeveel staat er liquide en wat is je onroerend goed positie? Als er te grote afwijkingen zijn (5 tot 10 procentpunt) pas dan de samenstelling aan. Zeker na het uitstekende beursjaar 2019 en gegeven de visie voor 2020.

Spreiding

Nadat je de asset allocatie van je portefeuille hebt beoordeeld kun je gaan kijken naar de spreiding per klasse. Beleg je bijvoorbeeld niet teveel in één specifieke onderneming?
Vervolgens neem je individuele posities onder de loep. Hoe doen ze het qua rendement? Wat zijn de verwachtingen? Als je naar het rendement kijkt meet dan wel over een langere periode: 3-5 jaar. Het is natuurlijk goed om het year-to-date rendement te volgen maar bij de beoordeling van je rendement is het zaak om echt over een langere periode te meten. Vergelijk dan ook met de relevante benchmark of het gemiddelde van de categorie.

Hulp nodig?

Ben je niet helemaal zeker of wil je graag advies op dit gebied? We kijken graag samen met jou naar eventuele aanpassingen en een mogelijk herstelplan! We nodigen je graag uit om contact op te nemen. T: +31 (0)6 37 64 51 67