Adviseren gaat verder dan een goed inhoudelijk advies. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van een advies of begeleiding, maar vooral om wát je ermee bereikt. Je moet kunnen vertrouwen op hetgeen je geadviseerd wordt en dat vertrouwen bouw je als trusted advisor op in de praktijk. Dat leer je niet uit een boekje of via een opleiding.
Trusted advisor worden leer je gaandeweg in de praktijk en er komen een aantal competenties bij kijken:
Vertrouwen
· De basis van de relatie tussen mensen
· Moet je verwerven en verdienen
· Heeft tijd nodig om te groeien
· Je moet eerst iets doen waaruit blijkt dat je daadwerkelijk wil helpen
· Eerst geven (investeren) voordat jij vertrouwen kan (terug) ontvangen
· Wees oprecht in je interesse
· Vertrouwen is op zijn sterkst als het wederkerig is.
Geloofwaardigheid en betrouwbaarheid
· Luister naar wat de klant jou te vertellen heeft
· Vertel de waarheid
· Maak het niet mooier dan het is en vertel wat je gaat doen
· Kom je afspraken na
Relatie
· Met alleen een visitekaartje uitwisselen kom je er niet
· Werk aan een persoonlijke relatie met je klant
· De klant staat centraal
· Het gaat niet alleen om het technische of vakinhoudelijke deel
· Belangrijk is hoe de klant jouw advies ervaart en begrijpt
· Herken de emoties van je klant en ga hier goed mee om
· Luister goed en vraag door
Zie het als een persoonlijke reis die je samen maakt. Onderweg kom je pieken en dalen tegen. Je steunt elkaar, ook als het even tegenzit. Bij Didden Vermogensbegeleiding vinden we het belangrijk dat we ook ons eigen standpunt durven te geven en iets van onszelf laten zien. Inhoudelijk zal een advies moeten kloppen, maar ook als mens moet je te vertrouwen zijn en is het fijn als er een wederzijdse klik is.
Ga jij mee op deze persoonlijke reis?
Laten we eens vrijblijvend een kop koffie drinken en van gedachten wisselen. Neem vrijblijvend contact op of bel T 06-37 64 51 67.
Is mijn financieel adviseur betrouwbaar?
Dat is een belangrijke vraag om uzelf te stellen voordat u met een financieel adviseur in zee gaat. Maar hoe controleert u dat? Een DSI-gecertificeerde adviseur wordt regelmatig getoetst op integriteit, kennis en vakbekwaamheid. Dankzij deze eisen is een DSI-gecertificeerde adviseur op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en weet om te gaan met integriteitdilemma’s.
Bovendien moet per 3 januari 2018 iedereen die klanten informeert of adviseert over beleggen, voldoen aan de vakbekwaamheidseisen uit de geldende ESMA-richtsnoeren, opgesteld door de European Securities & Markets Authority. De ESMA-richtsnoeren zijn onderdeel van MIFiD-II.
MiFID II is een herziening van de Europese richtlijn MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) die tien jaar geleden werd ingevoerd. Het doel is om de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken en de bescherming van beleggers te vergroten. MiFID II wordt van kracht op 3 januari 2018.